Ana SayfaEkonomiEnflasyon ve Bitcoin'in arasındaki ilişki ne?

Enflasyon ve Bitcoin’in arasındaki ilişki ne?

Enflasyon nasıl gelişiyor? Stagflasyon riski var mı yoksa enflasyon beklenenden daha erken mi soğuyacak? Ve bu Bitcoin için ne anlama geliyor?

Mart ayında, avro bölgesinde enflasyon rekor bir seviyeye yükseldi. Euro bölgesindeki mal ve hizmetler bir önceki yıla göre yüzde 7,5 daha pahalıydı. Almanya’da enflasyon oranı yüzde 7,3 oldu. Bu, istatistik ofisi Eurostat tarafından 1 Nisan Cuma günü yapılan bir açıklamada duyuruldu. Türkiye’de ise enflasyon rakamları tarihin en yüksek seviyelerine göz kırparcasına ilerlemeye devam ediyor. Her ne kadar yerel hükümetin düşüş öngörüsü olsa bile fiyatlamalara yansıyan bir durum söz konusu değil.

Enflasyon verileri uzmanların beklentilerini açık ara aştı. Haber ajansı Reuters tarafından ekonomistler arasında yapılan bir anket, enflasyonun yaklaşık Yüzde 6,6 tahmin edilmişti. Artan enerji fiyatları, yıl boyunca yaklaşık yüzde 45 artarak en büyük etkiye sahipti. Ancak bakkaliye fiyatlarında da iyi bir sıçrama gördü. Şubat ayına göre neredeyse yüzde beş arttı.

Sürekli yüksek enflasyon oranları ve neredeyse kesin bir durgunluk, stagflasyon, yani resesif bir ekonomi ile birleşen yüksek enflasyon kelimesinin son haftalarda giderek daha fazla kullanılmasına yol açıyor. Bu arada farklı ekonomik tahminlere sahip iki karşıt tarafın da oluşmaya başladığını söylemek yanlış olmaz.

Stagflasyon dönemine girilecek mi?

Piyasalarda oynanan olası bir senaryo, stagflasyon olarak bilinen senaryodur. Profesör Doktor. Leipzig Üniversitesi’nde Ekonomi Politikası ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Profesörü ve Ekonomi Politikası Enstitüsü Başkanı Gunther Schnabl, Mart ayı başında stagflasyonu oldukça gerçekçi gördüğünü vurgulamıştı:

Stagflasyonun iki nedenden dolayı muhtemel olduğunu düşünüyorum. İlk olarak, ekonomik döngüye devlet müdahalesi artıyor, bu da büyümeyi giderek yavaşlatıyor ve ekonomik çöküşleri destekliyor. Devlet müdahalesinin olumsuz ekonomik sonuçları merkez bankasının yardımıyla yumuşatıldığından, paranın mallar üzerindeki yükü daha da artar, böylece enflasyonist baskı artar.”

Bu görüş, Prof. Dr. Flossbach von Storch Araştırma Enstitüsü Kurucu Direktörü Thomas Mayer, Goldman Sachs, Salomon Brothers, Uluslararası Para Fonu ve Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü’nde görev yaptıktan sonra, ekonomist uzun bir süre Deutsche Bank Grubu’nda baş ekonomist olarak görev yaptı. Artan ücretler nedeniyle Mayer, bir stagflasyon senaryosunun neredeyse kaçınılmaz olduğuna inanıyor:

Ülke çapında karantinanın sona ermesinin ardından yükselişin sona ermesinden bu yana böyle bir aşamayı zaten yaşıyoruz. Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte, stagflasyonist dürtü daha da güçlendi. Ücretlerin şimdi büyük ihtimalle artmasıyla birlikte, uzun bir stagflasyon dönemi beklenebilir.”

Bitcoin’in böyle bir ortamda nasıl hareketlerde bulunacağı henüz öngörülemez. Tarihsel olarak, stagflasyonda iyi performans gösteren öncelikle değerli metaller, emtialar ve gayrimenkul varlık sınıflarıdır. Örneğin, 1970’lerin stagflasyon evresinde Bitcoin’in altına benzer bir şekilde gelişeceği birçokları için bir rüya senaryosu olabilir. 1970 ve 1980 arasında, altının fiyatı ons başına 36 ABD dolarından 1980’de ons başına 600 ABD dolarının üzerine çıktı. Mayer, Bitcoin’in bir stagflasyon ortamındaki performansı konusunda temelde olumlu: “Bu (merkez bankaları) Bitcoin ve Alacaklılar pahasına borçluları rahatlatmak için reel faiz oranları negatif tutulursa altın talep edilmelidir” diyor Mayer.

Enflasyona karşı çözüm nedir?

Kritik soru şu olmalıdır: Bitcoin gelecekte piyasa tarafından nasıl ele alınacak? Bunun altına benzer şekilde işlem görmesi durumunda, bir stagflasyon ortamı, muhtemelen bir fiyat rallisi için ideal üreme alanı olacaktır. Varlık üzerinde risk olarak algılanırsa, burada fiyatlandırılmış bazı kötü haberler olabilir. Ne de olsa piyasa, son birkaç hafta içinde Fed’in çeşitli faiz artışlarını ve Ukrayna’daki bir savaşı fiyatlamak zorunda kaldı ve birçok hisseye kıyasla hala nispeten istikrarlı kalmayı başardı. Raoul Pal’a göre, hem Nasdaq 100 teknoloji endeksi hem de Bitcoin zaten dibi gördü. Bununla birlikte, makroekonomik bir bakış açısından işlerin nasıl devam edeceği açık değildir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler

Bitcoin işlem ücretleri 24 milyon dolara yükseldi

USD cinsinden Bitcoin ücretleri yeni zirvelere ulaşırken, Bitcoin cinsinden madenci geliri başka bir hikaye anlatıyor. Geçtiğimiz hafta sonu, Bitcoin işlem ücretlerinde yeni bir dönüm noktası kaydedildi....

İngiltere Hazinesi, dijital varlık inovasyonu için korumalı alan kurallarını açıkladı

Birleşik Krallık'taki politika yapıcılar, 18 Aralık'ta kripto ile ilgili Dijital Menkul Kıymetler Korumalı Alanı (DSS) kurallarını, katı yeni FCA kuralları olarak tanıttı. Birleşik Krallık Hazinesi liderleri,...

Bitcoin 43.000 doların üzerine çıktı, piyasa olgunlaşıyor

Bitcoin'in 43.000 doların üzerine çıkması, 67 milyon dolarlık BTC likidasyonuna yol açarak piyasanın daha da olgunlaştığını gösteriyor. BlackRock'un spot ETF başvurusunu değiştirmesinin ardından BTC'nin fiyat şansı...

Arweave AR token değeri, çekişmeli hard fork tartışmalarıyla %13 düştü

Arweave, piyasa değerine göre dördüncü en büyük dosya paylaşım blockchain ağıdır. İnsanlığın en kritik verilerini korumaya adanmış, merkezi olmayan, kalıcı bir depolama çözümü olarak işlev...

Popüler Haberler