Ana SayfaKripto ParaEmeklilik fonları kripto yatırımlarında nerede duruyor?

Emeklilik fonları kripto yatırımlarında nerede duruyor?

Kripto yatırım şirketi yöneticisi, emeklilik planları hâlâ kripto token risklerini sınıflandırmaya çalışırken, bu tür fonların alandaki “altyapı” oyunlarını hedef alabileceğini söylüyor.

Bir emeklilik fonu kripto ile ilgili yeni bir yatırımı ortaya çıkarırken, diğerleri de yakında onu takip edebilir. Sektör katılımcıları, tahsisatların büyük olasılıkla ayrıntılı bir durum tespiti gerektireceğini ve belirli kategorilerle sınırlı olabileceğini söylüyor.

Londra merkezli M&G plc’nin yatırım kolunun Pazar günü yaptığı açıklamaya göre, Global Vadeli İşlemler ve Opsiyonlar Holdings’e (GFO-X) 20 milyon dolarlık yatırım yapıldı. GFO-X’in, Mali İdare Otoritesi tarafından düzenlenen, İngiltere’nin ilk merkezi olarak temizlenen kripto türev ticaret platformu olduğu belirtildi.

Yaklaşık beş milyon yatırım, sigorta poliçesi sahibi ve emeklilik müşterisi bulunan M&G plc, tahsisi Prudential With-Profits Fund adına yaptı . Şirket, 30 Haziran itibarıyla 332 milyar euroluk (357 milyar dolar) varlığı yönetiyordu.

Yatırım, ABD havacılık ve savunma firması Lockheed Martin’in emeklilik planları da dahil olmak üzere emeklilik fonlarının kripto komisyoncusu Hidden Road’u desteklediğinin bildirilmesinin ardından geldi .

Nisan 2022’de yapılan bir CFA Enstitüsü anketi , eyalet ve hükümet emeklilik planı sponsorlarının %94’ünün kriptoya yatırım yaptığını bildirdiğini ortaya çıkardı. Katılımcıların tahsis ettiği kriptoyla ilgili yatırımların türünü belirtmeyen raporda ayrıca kurumsal tanımlanmış fayda planlarının %62’sinin sektöre sermaye yatırdığı ortaya çıktı.

Ancak kripto hedge fonu ZX Squared Capital’in kurucu ortağı CK Zheng’e göre, özellikle birkaç büyük sektör oyuncusunun çöküşünden sonra, emeklilik fonlarının kripto varlıklarına yatırım yapmanın risklerini ve getirilerini dikkatli bir şekilde değerlendirmesi gerekiyor.

Zheng, “İhtiyatlı yatırımcı tabanlarının doğası göz önüne alındığında, piyasadaki oynaklık, düzenleyici ve itibar kaygıları nedeniyle çoğunun kriptolara çok az maruziyeti var veya hiç yok.” açıklamasında bulundu.

Bu tür bir uyarı, son iki yılda Celsius ve FTX’in iflaslarına birçok emeklilik fonunun takılıp kalmasıyla ortaya çıktı.

Kanadalı emeklilik fonu yöneticisi Caisse de dépôt et yerleştirme du Québec (CDPQ), Ekim 2021’de Celsius’a 150 milyon dolar yatırım yapmıştı; bu, kripto para sağlayıcının bir sonraki Temmuz ayında iflas başvurusunda bulunmasından bir yıldan az bir süre önceydi .

Ontario Öğretmen Emeklilik Planı Kurulu Kasım 2022’de, denetlediği fonun, girişim kolu Teachers’ Venture Growth (TVG) aracılığıyla Bahamalar merkezli FTX’e ve borsanın ABD’deki yan kuruluşuna 95 milyon dolar yatırım yaptığını söyledi.

Zheng, bu tür kripto varlık başarısızlıklarının ardından, emeklilik fonlarının alana yatırım yapmadan önce muhtemelen daha fazla durum tespiti gerektirmeye devam edeceğini söyledi. Ancak kendisi, bu tür fonların muhtemelen segmente çekileceğini de sözlerine ekledi.

Zheng, “Bitcoin, son on yılda tüm büyük varlık sınıfları arasında en yüksek Sharpe oranı riske göre ayarlanmış getiriye sahip olduğundan, emeklilik fonları kesinlikle çeşitlendirmenin bir yolu olarak kriptoya belirli bir tahsisat yapmak istiyor” dedi. “BlackRock [ve] Fidelity spot bitcoin ETF’lerinin gelecek yılın başlarında SEC tarafından onaylanmasının ardından çok daha fazla emeklilik fonu yatırımı bekliyoruz.”

BlackRock ve Fidelity, spot bitcoin ETF’si başlatmak isteyen en büyük finansal oyuncular olsa da, böyle bir ürünü pazara sunmak için yarışan bir düzineden fazla ihraççıdan yalnızca ikisini temsil ediyorlar.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Ark Invest ve 21Shares tarafından önerilen Bitcoin ETF’si üzerinde 10 Ocak’a kadar karar verecek. Bu tarih, bazı endüstri gözlemcilerinin düzenleyici kurumun diğer benzer uygulamaların kaderine de karar vermesini beklediği bir tarih. SEC, doğrudan BTC’ye yatırım yapan ETF’leri hiçbir zaman onaylamadı ve bunları bir kez daha reddetmeyi seçebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler

Bitcoin işlem ücretleri 24 milyon dolara yükseldi

USD cinsinden Bitcoin ücretleri yeni zirvelere ulaşırken, Bitcoin cinsinden madenci geliri başka bir hikaye anlatıyor. Geçtiğimiz hafta sonu, Bitcoin işlem ücretlerinde yeni bir dönüm noktası kaydedildi....

İngiltere Hazinesi, dijital varlık inovasyonu için korumalı alan kurallarını açıkladı

Birleşik Krallık'taki politika yapıcılar, 18 Aralık'ta kripto ile ilgili Dijital Menkul Kıymetler Korumalı Alanı (DSS) kurallarını, katı yeni FCA kuralları olarak tanıttı. Birleşik Krallık Hazinesi liderleri,...

Bitcoin 43.000 doların üzerine çıktı, piyasa olgunlaşıyor

Bitcoin'in 43.000 doların üzerine çıkması, 67 milyon dolarlık BTC likidasyonuna yol açarak piyasanın daha da olgunlaştığını gösteriyor. BlackRock'un spot ETF başvurusunu değiştirmesinin ardından BTC'nin fiyat şansı...

Arweave AR token değeri, çekişmeli hard fork tartışmalarıyla %13 düştü

Arweave, piyasa değerine göre dördüncü en büyük dosya paylaşım blockchain ağıdır. İnsanlığın en kritik verilerini korumaya adanmış, merkezi olmayan, kalıcı bir depolama çözümü olarak işlev...

Popüler Haberler