Site icon Coin Port

21 yaşındaki genç ruhunu NFT olarak sattı!

Ruhunu-NFT-olarak-satisa-cikartti

Ruhunu-NFT-olarak-satisa-cikartti

Stijn van Schaik, NFT’nin satışını OpenSea adlı dijital pazarda gerçekleştirerek çok tepki çeken bir satış yaptı. Schaik’in, OpenSea’deki sayfasında şu ifadeler bulunuyor. “Merhaba insan, profilime hoş geldin. Burada ruhumu satıyorum. Hâlâ ona sahipken bana veya ruhuma dair herhangi bir şey sormaktan çekinme.” Kendisini “Stinus” adı ile tanıtan Stijn bu girişimi için bir de internet sitesi açarak açıklamalar yaptı. Sitede ruhun hangi şekillerde kullanılabileceğini belirten bir sözleşme bulunuyor. Ruhu satın alan kişinin yapabilecekleri arasında ise şunlar bulunuyor. Söz konusu ruhun sahibi olduğunu iddia etmek. Ruhun herhangi bir nedenle bir kişi veya kuruma tamamen veya kısmen devredilmesi. Onu tamamen veya kısmen bir tanrıya veya manevi bir varlığa kurban etmek. Ruhun değerini, miktarını veya özünü azaltacak veya daha büyük bir bütüne dahil edecek bir amaç için kullanılması. Sözleşmede “Bazı inanç sistemlerinde yaygın olarak tanımlandığı gibi Stinus’un ‘ruhunun’ bağımsız biçimde var olmaması durumunda” ya da “bu inancın gerçekliği yansıtması halinde de” sözleşmenin geçerliliğini koruyacağını da savunuyor.

Stijn, kripto para birimlerini bağımsız şekilde ve daha farklı şekilde insanlara tanıtmak istediğini belirtiyor. Crypto Insiders’a göre ise “ruh” Ethereum’la uyumlu Polygon platformunda çıkarılarak kabul edilmedi. 0,15 ETH ya da 377 dolara satılan NFT’nin şu anki değeri 1040 ETH ya da 3 milyon 672 bin dolar olarak kayıtlara geçti. Ocak 2022’de Endonezyalı bir başka üniversite öğrencisi Sultan Gustaf el Gozali, 5 yıl boyunca çektiği selfie’leri NFT olarak satışa çıkartarak bir ilke daha imza atmıştı. Bu genç ise yaptığı satıştan 1 milyon dolar kâr etmişti.

NFT sistemi nedir?

NFT sistemi açılımı ile “non-fungible token” olarak biliniyor. Türkçe dilinde genellikle “değişimi mümkün olmayan para ya da çip” şeklinde adlandırılıyor. NFT’nin özgün ve biricik olması, taklit edilmesi ve kopyalanmasının önüne geçen en büyük nedenleri arasında yer alıyor. Bu nedenle dijital varlıkların ve sanat eserlerinin satışında sıklıkla kullanılan bir teknik kullanıyor. Twitter’da bulunan bir paylaşım, bir sanat eseri ya da bir dijital oyundaki araç gereçler gibi çok farklı türden varlıkların NFT’si üretilip satışa gönderiliyor. NFT’lerin sergilendiği ve açık artırma seçeneği ile satışının yapıldığı dijital pazarlar arasında OpenSea, Decentraland, Rarible ve Nifty Gateway gibi platformlar bulunuyor.

 

Exit mobile version